En pals (dannet i myr ved permafrost) ovenfor Karlebotn skoleStrandlinjer på østsiden av Porsangerfjorden fra landhevingen etter isavsmeltingen. Strandlinjene går opp til 62 m.o.h. Roddineset verneområde.Telting i Neiden natt til 24. august.

Tirsdag 23.august: Vinden rev og slet i teltet og det ble lite med nattesøvn før utpå morgenkvisten når det løyet. Vi var tilbake ved bilen i 11-tiden. Det ble en tur innom nasjonalparksentret før vi reiste videre nordover. Planen var opprinnelig å padle ut til Reinøya for bl.a. å se på interessant geologi. Men truende skyer og utålmodighet etter å komme videre (i tillegg til hullete kajakk) gjorde at vi bestemte oss for å ha det til gode. Turen gikk dermed videre til Neiden via Tana Bru. Stans på vegen:
  • Strandvollene på Roddineset. Østsiden av Porsangeren har flere områder med hevete strandlinjer, hvorav de på Roddineset er fredet.
  • Verdens nordligste bestand av furu i Børselv. Trærne finnes rundt omkring, men utgjør ingen skog som i Stabbursdalen.
  •  Silfarcanyonen, med sifarfossen. Vannets flotte blåfarge medfører at canyonen er fin å se på.
  • Palsene i Karlebotn. 3-4 meter høye myrrygger med en iskjerne. Permafrostfenomen, som krever evigvarende frost i kjernen.

Det hadde nå begynt å regne og vi var kliss våte når vi kom tilbake til bilen. Det ble gradvis verre og om kvelden striregnet det. Vi satte opp teltet ved en rasteplass i Neiden ved 22-tiden.

Onsdag 24. august: Vi våknet til lettskyet/sol! Og masse maur... Det viste seg at vi hadde satt opp teltet ved en maurtue i mørket kvelden før. Det ble en heller effektiv frokost-seanse... Vi stanset ved St.Georgs kapell i Neiden fra 1500-tallet, eldste bygning i Finnmark. Det var en liten tømmer-bygning ute på et jorde, reist av/for skoltesamene i sin tid. Turen gikk deretter videre til Kirkenes via Grenselandsmuseet utenfor byen (veldig bra og interessant museum!). Kirkenes var på mange måter en fin og fasinerende by. Åpent og fritt, med flott utsikt over fjorden. Bybildet var dog noe dominert av Sør-Varanger Gruver.

Verdens nordligste furubestand i Børselv.Silfar canyon
Neiden kirke. Interessant "vikingskip"-detaljer.St. Georgs kapell i Neiden
Gatene i Kirkenes er skiltet på både norsk og russisk.St. Georgs kapell- en detalj.